Halı Temizleme
Halı temizlemenin püf noktaları konusunda bilgi sahibi olursanız yapacağınız temizlik işlemleri konusunda daha pratik olursunuz. Halı temizliğinde püf noktalar arasında;
Halıyı Süpürün
Halıların temizliğine başlamadan önce mutlaka elektrik süpürgesi ile süpürülmesi gerekir. Böylelikle halının üzerinde bulunan toz, kir ve diğer kalıntıların hepsi ortadan kalkar. Ayrıca vakumlu elektrik süpürgesi ile bu uygulamanın yapılması daha derinlerde olan sorunların ortadan kalkmasına da yardımcı olacaktır.
Arap Sabunu
Halı silmek için piyasada satılan halı şampuanlarının kullanımları yapılabilir. Yalnız bu şampuanı kullanmak yerine arap sabunu kullanmak daha etkilidir. Arap sabunu ve su ile yapacağınız karışımının içine bez batırın. Ardından halınızın üzerini bastırarak silin. Lekelerin çıkmasından sonra su ile durulama yapılır ve kurumaya bırakılır.
Sirke
Halı silmenin pratik noktaları arasında sirke kullanımı da yer alır. Bir kovanın içine koyulan suyun içine biraz sirke damlatılır. Sirkenin fazla kaçmaması çok önemlidir. Ardından bez ya da fırça yardımı ile silme işlemine başlanır. Silme işlemi bittikten sonra mutlaka su ile durulama yapılmalıdır.
Karbonat
Karbonat halının üzerine serpilir. Bu şekilde yarım saat boyunca bekletilir ve ardından elektrik süpürgesi ile süpürülür. Sonra duru su ile silinerek temizlenir. Karbonat kullanımın farklı yolları da bulunur. Bunlardan bir tanesi de;
1 kova suyun içine 1 su bardağı karbonat eklenir. Hazırlanan bu karışı ile halının yüzeyi iyice silinir. Bu uygulama hem temizliğin yapılmasına hem de halının parlaklık kazanmasına olanak sağlar.
Karbonat ve Mısır Nişastası
Halı silmenin pratik noktaları arasında yer alır. Mısır nişastası ve karbonat halının üzerine serpilir. Bu uygulamada önemli olan pratik bilgiler bekleme süresidir. Bekleme süresi de 30 dakikadır. Ardından vakumlu elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir. Süpürmenin ardından mutlaka ara sabunu ile halıyı silmek gerekir.
Özellikle karbonat halıların üzerinde bulunan bakterilerin ve mitelerin yok olmasına olanak sağlar. Ayrıca karbonat halının üzerindeki nemin de ortadan kalkmasını sağlar. Arap sabunu temizliğin sağlanmasının yanı sıra parlaklık da verir.
Lekelerin Çıkarılmasındaki Detaylar
Halı silmek konusunda birçok püf nokta bulunur. Bunların en önemlisi leke meydana geldiğinde beklemeden müdahale etmektir. Lekenin bastırma işlemi yapmadan temizlenmesi çok önemlidir. Bastırma yapıldığında leke daha dibe gider ve daha çok bulaşmasını sağlar.
Sakız tarzında yapışan maddeler halıya bulaştığında mutlaka buz sürerek sertleşmesi sağlanmalıdır. Bu sayede hem silmek hem de temizlemek oldukça kolay bir hal alır.
Koku olan halılar için sirke kullanımı etkilidir. Yalnız bu uygulamada sirke kullanımın fazla yapılmaması gerekir.
Halılar belli dönemlerde silinmelidir. Bu sayede temizlik yapmak daha kolay olur.
Lekelerin bekletilmemesi de halının ömrünü uzatacaktır.
Halının cinsinin bilinmesi silinmesi ve temizlenmesi konusunda kolaylıklar sağlar. Bu sayede kullanılacak temizlik ürünü de belirlenmiş olur.
Halı Şampuanı Kullanımı
Halı şampuanı kullanmak temizlik açısından var olan bir alternatiftir. Bu ürünün kullanılmasında önemli olan kullanım talimatlarının uygulanmasıdır. Şampuan tarzındaki ürünlerin genelde su içine katılarak kullanılması gerekir. Bunların kullanımlarında halının fazla ıslatılmaması gerekir. Islatmak halının ömrünün kısalmasını sağlar. Özellikle bu ürünlerin kullanılmasında inatçı lekeler için sert kıllı fırçaların kullanılması gerekir. Şampuan ile silinmesinden sonra mutlaka durulama yapılarak kurutulmalıdır. Kurumasının ardından mutlaka elektrik süpürgesi ile tekrardan süpürülür. Bu sayede halıdaki temizlik ve parlaklıkta daha çok ortaya çıkar.